1 Nisan 2010 Perşembe

Pastörün Hayati

Pastörün Hayatı

Merhabalar ;

Sizlere bugün yılların deneyim ile muhteşem bilgiler aktarmaya devam edeceğiz. Pastör dünyaca ünlü bilim adamlarından bir tanesidir. Kuduz ile ilgili yaptığı araştırmalarda büyük bir bilgi sahibi olan Pastör'ün en çok uğraş verdiği konular arasında 1. sıradadır. Şimdide yaptığımız araştırmalarımızı inceleyebilirsiniz ...

Pastörün Hayatı



1822 yılında Fransa’nın Dole adındaki küçük şehrinde doğan Pastör, özellikle “kuduz” a karşı açtığı savaşla, adını bilim tarihine hiç silinmeyecek altın harflerle yazmıştır.
Arbois ortaokulunda ve Besançon kollejinde okumuş,sonradan Yüksek Öğretmen Okulu’na girmiştir. Bu yüksekokula giriş imtihanında 15. olduğunu öğrenen Pastör, okula daha layık bir öğrenci niteliğini kazanmak için bir yıl daha beklemiş, sonraki yıl girdiği imtihanda 4.lüğü kazanmıştır. Böylesine bir davranış bile, onun ilme,öğrenime gösterdiği titiz saygının açık seçik belirtisidir.
1848 de stajyer, 1849 yılında doktor olan Pastör, insanlığın hizmetine sunduğu büyük keşiflerine aynı yıl başlamıştır. Lise profesörü,üniversite öğrenim üyesi olarak Dijon ve Starsbourg’da görev almış, bu arada ” fermantasyon – mayalanma ” konusundaki çalışmalarını da sürdürmüştür.
Pastör’ün mayalanma konusundaki buluşu, havadaki bazı mikropların insanlar için yararlı olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Şarap, sirke, bira, süt gibi maddelerin “pastörize” edilmesi,ünlü bilim adamının o dönemdeki titiz çalışmalarının sonucudur.
Pastör sadece bu alandaki çalışmalarıyla kalmamış, Fransa’nın güneyinde ipekçilik endüstrisini tehlikeye düşüren, ipek böceklerine musallat olan “karataban” hastalığını önlemiş,koyun, inek gibi hayvanları kırıp geçiren “şarbon” hastalığının mikrobunu, dolayısıyla buna karşı aşıyı da bulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder