16 Ocak 2010 Cumartesi

Daniştay Nedir ?

Daniştay Nedir ?

Merhabalar ;

Haberlerde hepimiz görmüşüzdür. Danıştay kelimesi çok geçer. Fakat danıştayın anlamını birçok insan bilmez. Bizlerde danıştayın anlamını bilmeyen ziyaretçilerimiz için danıştay nedir başlıklı konuyu açmaya karar verdik.

Daniştay Nedir ?



Yürütme ve idarenin hukuka aykırı işlemlerini iptal etmek;idari işlem ve eylemlerden zarar görenlerin zararlarının tazminini sağlamakla görevli yargı düzeni idari yargıdır. İdare ve vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri idari yargı merciileridirler.
İdari yargı düzeninin yüksek mahkemesi ise Danıştay’dır. Danıştay, idari mahkemelerce (idare ve vergi mahkemeleri) verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar. Danıştay’ın idari görevleri de vardır. Danıştay, Başbakan ve Bakanlar Kurulunca gönderilen kanun tasarıları hakkında düşüncesini bildirir; tüzük tasarılarını ve imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerini inceler; Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından gönderilen işler hakkında görüş bildirir;yerel yönetimler üzerinde idari vesayet yetkisi kullanır ve yasalarla verilen diğer görevleri yerine getirir.

Danıştay üyelerinin dörtte üçü, birinci sınıf idari yargı hakim ve savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu;dörtte biri yasada belirtilen görevliler arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder