8 Ocak 2010 Cuma

Hipnoz Nasil Yapilir

Hipnoz Nasil Yapilir

Merhabalar ;

Bugün sizler için muhteşem bir konu açıklayacağız. Yıllarını vermiş olan doktor arkadaşlarımızın açıklamış olduğu konuları bizlerde sizler için çok zaman harcayarak yapamaya çalışıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Buyurun Hipnoz Nasil Yapilir isimli konuyu sizlere açıklayalım ...

Hipnoz Nasil Yapilir



Hipnoz veya ipnoz bir insanı yarı bilinçli bir durumda kendinden geçirmek (trans hali), telkine daha uygun kılmak demektir. Hipnozu bir tedavi aracı olarak (hipnoterapi) ilk kullanan Anton Mesmer olduğu için bu olaya mesmerizm, hayvansal man yetizma, odil gücü, yaratılmış uyurgezerlik (somnambulizm) adları da verilmiştir.

insanlar çok eskiden beri kişileri etkilemek, çevresini gücü altına almak için bu yön temi kullanmışlardır. Hipnoz bir insanda doğuştan mevcut telkine yatkınlığı artır mak demektir. Öyle ki ipnoz yapılan kim se açıklıkla trans haline sokulmakta, ip notizmayı yapanla o kişi arasında ilişki ku rulmakta, uyutulmuş kişide ipnoz durumu na özgü haller görülmektedir. Mesela bazı vücut bölümleri hissizleşmekte, unutulmuş anılar canlanmaktadır. Ancak derin translı ipnotizma çek az insanda yaratılabilir.
Hipnotizmanın aslı, beynin bir bölümünün tekdüze bir şekilde uyarılması veya inhibisyen yaratılması ya da uyutulmasıdır.

Braid hipnotizmayı parlak bir ışığa devamlı bakmakla sağlanacak bir uyku hali şek linde tarif etmiştir. Hipnoz bir tedavi ara cı olarak uygulanırken, hekim hastayı ha zırlamalı, onu hipnoz ile ilgili söylenti ve tiyatrolardaki gösterilerin yarattığı yersizkorkulardan kurtarmalıdır. Hipnozda; kullanılan telkin yöntemleri, hekimin kişiliği nin gücü, hastanın işbirliği ve telkine yat kınlığı önem taşımaktadır. Bütün vakalar da hastanın gittikçe daha çok gevşediği] ve bir uyku haline geçtiği ve hipnoza yat kın kişilerin, birkaç seanstan sonra uyku yani hipnoz durumuna geçtikleri görülmek tedir.

Hipnoz değişik amaçlarla tıpta kullanıl maktadır. Örneğin ağrısız doğum yaptır mak, ilaçla uyutmadan bozı ameliyatları gerçekleştirmek, hipnoanalizde formel psi koterapi uygulamak ve bazı alışkanlıklar dan kurtarmak amacıyla kullanılmaktadır.

Hipnotizmaya saygı uyandıran ve onu ba şarı ile kullanan doktorlar arasında Braid, Elliotson ve yurdumuzda da rahmetli Dr. Hüsnü Öztürk sayılabilir. Hindistan’da ça lışan Esdaile adlı askeri bir yargıç hipnoz yoluyla ameliyat yapmaktaydı. Hipnozun sakıncaları güvenilir olmaması (herkes hipnotize edilemez), hipnotizmayı yapan ki şiler arasında transfer denilen ve hasta nın hipnotizmayı yapana aşırı bağlılığı di ye nitelendirilebilen bir ilişkinin belirmesi, bazen de kişiye garip telkinlerin yapılabil mesidir. Ayrıca birçok hekimin mizacı hipnoterapi için uygun değildir. Bu nedenlerle günümüzde psikoterapi için yapılacak hipnoterapide thiopenton (penthotal) denen ilaç kullanılmaktadır. Damardan verilen bu ilaçla hastada bir gevşeme ve yarı uyku hali meydana gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder